BOBROWNIKI.TV na Facebooku
hiszpański kraków, hiszpański katowice, hiszpański online

Przepisy kulinarne

Przypominamy, że wypowiedzi użytkowników forum nie są cenzurowane przez Redakcję. Blokowane są tylko te komentarze, które zawierają wulgaryzmy oraz w sposób widoczny i jednoznaczny naruszają przepisy prawa. Każda osoba, która stwierdzi że któraś z wypowiedzi narusza jej dobra osobiste, może i powinna zgłosić ten fakt administratorowi portalu poprzez formularz "Kontakt", z podaniem szczegółów co i dlaczego powino zostać zablokowane i wtedy taki komentarz zostanie przez Redakcję usunięty.
Redakcja Bobrowniki.TV

NIE WYPEŁNIAJ TEGO POLA (zabezpieczenie przed botami) NIE WYPEŁNIAJ TEGO POLA (zabezpieczenie przed botami) Twój nick:     Przeczytałem i zgadzam się z postanowieniami regulaminu      Zarejestruj się, aby zarezerwować swój nick.

Komentarze (33):

  • 2018-11-14 15:52:01   tak też możnaSalam alejkum
  • 2018-11-14 15:50:51   szalom alejchem
  • 2018-11-14 14:02:20  reclaimplacepochwalony wszystkim
  • 2016-03-10 19:39:49  Pychota - polecamhttp://ugotuj.to/ugotuj/159887353/ryba+po+grecku/p/
    to jest lepsze :)
  • 2016-03-02 18:53:14  Pychota - polecamhttp://gotujmy.pl/przepisy-leszcz.html
  • 2015-09-25 11:47:37  CykolJa polecam stronkę, na której jest sporo przepisów: http://www.forum.obud.pl/viewtopic.php?f=61&t=2413
  • 2015-08-21 21:01:28  ZGWszędzie pełno owoców, robicie jakieś przetwory, wina czy nalewki? Macie sprawdzone przepisy?
  • 2015-08-08 07:44:13  smacznegoZiemniaki pokrojone w duże talarki (ja wcześniej ziemniaki gotuję w całości około 10min), boczek i kiełbaskę lekko przesmażyć, dodać zeszkloną cebulkę, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie,zioła prowansalskie lub inne przyprawy wedle własnych upodobań.
    Liść kapusty na spód garnka, ziemniaki, boczek, kiełbaskę układać warstwami, przykryć liściem kapusty.
  • 2015-08-08 05:38:21  miraPilnie potrzebuje przepis jak dobrze przygotować "pieczonki" garnek jest a co dalej nie wiem ? Zna ktoś jak to przygotowac ?
  • 2015-05-11 11:16:42  Zbyszek GęburaZrób sałatkę z kapusty pekińskiej, zetrzyj ja na grubej tarce, dodaj pokrojone w kostkę jabłko, kukurydze konserwowana i co tam chcesz, do tego może być odrobina majonezu.

    Z reszty kapusty pekińskiej możesz zrobić kotlety mielone po starciu i pomieszaniu z mielonym mięsem (łopatka), doprawiasz curry itp..Panierka i na patelnie.
  • 2015-05-11 10:30:53  apetytProszę o przepis na sałatkę, ale o nowość na imprezę..
  • 2015-03-12 22:00:00  BasiaKobitki potrzebuję upiec ciasto o nazwie rafaello, degustowałam ostatnio i jestem zauroczona, potrzebuje sprawdzonego przepisu ponieważ te z gazet same wiecie jak to jest.
  • 2013-06-12 10:45:38  smacznegoMajonez jest dodatkiem ,który powoduje że ta babka jest dłużej wilgotna. Jest bardzo dobra niema smaku majonezu ale ma inny smak niż babka mateczki. Proszę spróbować. Smakuje i starszym i dzieciom.
  • 2013-06-11 17:35:10  aniawitam,jestem ciekawa przepisu babka majonezowa,lecz nie ukrywam zaskakuje mnie ten majonez w babce:) chciałam zapytać czy wyczuwalny jest ten majonez w tej potrawie?
  • 2013-06-05 17:20:49  smacznegoBabka majonezowa. 5 jajek ,1 szkl. cukru, 1 szkl. maki tortowej, 1 szkl. mąki ziemniaczanej, 3 łyżki proszku do pieczenia, krople olejku migdałowego, Wszystkie składniki ucieramy na koniec dodajemy majonez winiary 250 ml .piec około 45 minut. Smacznego.
  • 2013-05-31 01:20:54  Agnieszkaprzepis na smaczną rybkę:)
    ryba:) mrożona lub świeża,umyta,skropiona odrobiną cytryny,posypana przyprawą do ryb lub posolona,posypana odrobiną pieprzu czasem maggi,najlepiej jeśli leży w tych przyprawach kilka h przed smażeniem:)
  • 2013-05-28 16:37:26  rodzicCzy może ktoś z czytelników tego forum wie jak od podstaw postępujemy z rybą może ktoś ma przepis na pysznego dorsza. Czym dorsza nacieramy lub posypujemy .
  • 2013-05-21 07:30:47  smacznegoSałatka- puszka kukurydzy, 20 dag sera żółtego ,puszka ananasów ,2-3 ząbku czosnku ,3-4 jajka ugotowane na twardo ,majonez ,sól ,pieprz do smaku.
  • 2013-04-09 22:45:28  AgnieszkaPRZEPIS NA KURCZAKA W PRZYPRAWACH
    -1 podwójna pierś z kurczaka
    -przyprawy<vegeta,papryka słodka,czosnek granulowany,przyprawa do kurczaka>wg uznania
    -papier do pieczenia
    -2 łyżki oleju
    Pierś z kurczaka rozdzielić na dwie,lekko rozbić.Olej rozetrzeć z niewielka ilością różnych przypraw.Tak przygotowaną przyprawą natrzeć piersi kurczaka.z papieru wyciąć "kieszonki" wsadzić piersi i tak smażyć na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu około 10min z obu stron.Tak przygotowane piersi podaje z frytkami.POLECAM!!! smacznego:)
  • 2013-04-06 22:35:08  AgnieszkaTAK ZWYCZAJNIE FRYTKI
    -ziemniaki
    -tłuszcz do smażenia<olej>
    -przyprawa do frytek lub sól wg uznania

    ziemniaki tradycyjnie obieramy,płuczemy i kroimy w słupki,zalewamy wodą i gotujemy przez chwilkę<dosłownie>,odsączamy i smażymy w głębokim oleju na rumiano,odsączamy<na ręczniku papierowym>przyprawiamy.Frytki przygotowane w taki sposób są dużo lepsze niż smażone bezpośrednio na oleju,wchłaniają mniej tłuszczu,POLECAM!!
  • 2013-04-06 10:59:36  Zbyszek GeburaDo grunwald 1410

    Tak tez go odebrałem..Nie wykluczam jednak możliwości, ze grupa osób w ten sposób tanim kosztem wchodzi w posiadanie wartościowych trunków, chociażby do celów leczniczych.
  • 2013-04-06 10:15:56  JolaWitam.
    Podam Wam przepis na pyszną sałatkę z rzodkiewek.
    4 pęczki rzodkiewek
    2 pęczki szczypiorku
    4 jajka ugotowane na twardo
    6 szt ogórków konserwowych może być więcej
    puszka kukurydzy
    słoik selera konserwowego
    majonez najlepirj Winiary, sól, pieprz.
    Rzodkiewkę ścieramy na tarce średenie oczka solimy i zostawiamy na 15 min. po czym odciskamy sok . Dodajemy resztę składników i przyprawiamy do smaku pieprzem. Sałatka może być pdawana z pieczonym udkiem, filetem z kurczaka lub jako przekąska. Ja często podaję ją na nidzielny obiad. smacznego.
  • 2013-04-06 09:02:24  grunwald 1410Zibi, był taki czas w naszej nie tak odległej historii, który zapewne doskonale pamiętasz, że na półkach sklepowych brakowało wszystkiego. W tym czasie zawiązała się grupka zaufanych konspiratorów, ;), zrobiliśmy "ustrojstwo" które później krążyło od domu do domu. Tak więc dla mnie to już minione czasy a podanie(niedoskonałego) przepisu to bardziej żart.
  • 2013-04-06 07:32:35  Zbyszek GeburaDo grunwald 1410..A masz stosowna aparaturę, czy tez destylacje robisz w najprostszy sposób, przy pomocy garnka i misek ?
  • 2013-04-06 07:17:54  grunwald 1410Przepis dla smakoszy znany od zarania dziejów, pychotka.
    1 kg cukru + 4 litry wody + 10 g drożdży
  • 2013-04-05 22:45:07  JolaPrzepis na pyszną zupę krem z cebuli.
    1.5kg cebuli
    1 większa marchewka
    2 ziemniaki
    4 łyżki oleju
    1 kostka rosołowa
    sól,pieprz do smaku.
    cebulę zeszklić na oliwie
    jak się zeszkli dolać około 2 l wody,wrzucić marchew,ziemniak ,bulion i gotować do miękkości.jak wszystko będzie miękkie troszkę przestudzić i zmiksować na gładką
    masę.Doprawić pieprzem vegetą lub solą. Zupkę podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym ja osobiście wolę grzanki swojej roboty.
    2 bułki kroimy na drobną kostkę , na rozgrzaną patelnię dajemy trochę masła wrzucamy pokrojone bułki i na bardzo małym ogniu często mieszając podpiekamy.
    Zupka jest bardzo smaczna rozgrzewająca w sam raz na tą zwariowaną porę roku
    Smacznego.
  • 2013-04-05 21:35:48  AgnieszkaDANIE "KLAUDIUSZA'
    2 piersi kurczaka
    3 ząbki czosnku
    1cebulka
    papryka <kolor bez znaczenia>
    tłuszcz do smażenia<olej>
    2 ogórki kiszone
    2 łyżeczki przecieru pomidorowego
    przyprawy<sól,pieprz,maggi,vegeta>
    2 łyżeczki mąki pszennej

    Na tłuszczu dusimy pokrojoną w kostkę cebulkę,później dodajemy pokrojona w kostkę pierś z kurczaka,wszystko ładnie razem smażymy,dodajemy wodę,czosnek,paprykę pokrojoną w kostkę oraz ogórki,przyprawy i dusimy pod przykryciem wszystko do miękkości.Na koniec dodajemy mąkę z wodą,aby zatrzepać sos.Danie podaję z ziemniakami,makaronem.
    SMACZNEGO!!!



  • 2013-04-05 21:04:53  MagdalaSAŁATKA WARSTWOWA - genialna i wizualnie bardzo ciekawa!

    3 pomidory - pokroić w kostkę
    1 brokuł ugotować i rozdzielić
    paczka sera feta - pokrojonego w kostkę
    4 jajka ugotować i pokroić

    układać warstwami:
    pomidory, jajka, brokuły, ser feta

    wszystko zalać sosem czosnkowym (wymieszać jogurt naturalny z majonezem i czosnkiem- proporcje wedle uznania)

    całość posypać uprażonym słonecznikiem

    smacznego :)

  • 2013-04-05 05:32:21  Zbyszek GeburaDo Agnieszki

    Tortille - placki można tez kopić np. w Biedronce, ale oprócz maki, zawiera tez kilka (chyba 8) E, żeby np. mogły dłużej poleżeć w na polce.

    Co do wodzionki, to jako dziecko mama zawsze robiła nam wodzionke jak ktoś był chory..Jest kilka wariantów wodzionki, ale ten jest spoko..

    Gołąbki fajne, warto dodać ze żeby było szybciej kapustę szatkujemy na tarce, bo jak będziemy ja szatkować na drobno nożem to troszkę potrwa (wiem z własnego doświadczenia)
  • 2013-04-05 00:18:33  AGNIESZKASZYBKIE GOŁĄBKI
    GOŁĄBKI
    -0,5 kg mięsa mielonego
    -2 torebki ryżu
    -pół główki białej kapusty
    -pół szklanki kaszy manny,jajko
    przyprawy: pieprz,maggi,vegeta,olej do smażenia
    SOS
    -2szklanki wody
    -przecier pomidorowy 3łyżki
    -czosnek
    -przyprawy
    -mąka pszenna łyżeczka

    Zagotowujemy dwie szklanki wody dodajemy czosnek,przyprawy,przecier pomidorowy.Na koniec zatrzepujemy wszystko mąką i sos jest gotowy:)





    Kapustę szatkujemy,gotujemy tak,aby nie była całkiem miękka,ryż także gotujemy w lekko osolonej wodzie"al dente",wszystko dokładnie odsączamy.Mieszamy ze sobą kapustę,ryż,mięso,jajko,kaszę,przyprawy.Formujemy niewielkie ruloniki i smażymy z obu stron na złoty kolor.Danie gotowe!!!

  •  /
  •  /
  •  /
  •  /
  •  /
  •  /
  •  /
  •  /
  •  /
  •  /
  •  /
  •  /
Pogoda Bobrowniki z serwisu

Newsletter

Jeżeli chcesz otrzymywać od nas informacje o nadchodzących wydarzeniach oraz inne wiadomości na temat regionu, zapisz się do poniższego newslettera.
Nie wypełniaj tego pola:

Szybki kontakt

Napisz do nas na adres:

info@bobrowniki.tv

lub 

skorzystaj z formularza
Realizacja: Agencja Interaktywna Projektomania Copyright © 2013 by Bobrowniki.tv. Wszelkie prawa zastrzeżone.